Friss topikok

Linkblog

2008.12.17. 00:17 Izsi

Mekong: 10 év, ezer új faj

A délkelet-ázsiai óriásfolyó mentén az utóbbi tíz évben felfedezett, több mint ezer új fajt tartalmaz a WWF frissen megjelent kiadványa.
 

A Mekong, Délkelet-Ázsia óriásfolyama a 10. leghosszabb vízfolyás a Földön. A tibeti fennsíkon ered, s míg hatalmas deltatorkolattal beleömlik a Dél-Kínai-tengerbe, hat országot szel át. Tibetet és Kínát elhagyva határfolyó Mianmar és Laosz, majd az utóbbi ország illetve Thaiföld között. Átszeli Kambodzsát, végül Dél-Vietnamnál hozza létre fantasztikus deltáját. Miután leereszkedik Tibet magasföldjéről, javarészt trópusi területen folyik, s a folyó menti területek Ázsia legváltozatosabb biomjai közé tartoznak.

Az élővilág sokszínűségét és gazdagságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy az utóbbi tíz évben a Mekong vidékén több mint ezer új fajt fedeztek föl. A WWF természetvédelmi világszervezet Frankfurtban bemutatott albuma, amely az új fajokat tartalmazza, egészen különleges példányokat is tartalmaz. Például a csíkos nyulat, amely a Vietnámi-hegységben őshonos állat, vagy a laoszi szirti patkányt, amely egy különleges rágcsáló, s érdekessége, hogy először, mint gasztronómiai ínyencség került elő a laoszi piacon, majd csak ezt követően fedezte föl természetes élőhelyén a tudományos világ. A tudósok régebben azt gondolták, hogy ez az állat 11 millió évvel ezelőtt már kihalt.


Egy újonnan felfedezett viperafaj

 

A Desmomyxtes purpurosea egy rózsaszín százlábú, amely Észak-Thaiföld őserdeiben él. Teste 7 cm hosszú, és 88 lába van. Rikító színe a ragadozók elriasztására szolgál, azon kívül mérgező is: testéből ciánt képes kiválasztani. Pontos lelőhelyét titokban tartják a thai zoológusok, attól tartva, hogy máskülönbem azonnal megindulna az állatra vadászó gyűjtők inváziója. További különlegesség egy 2002-ben fölfedezett, addig teljesen ismeretlen világító csörgőkígyó faj.

 A WWF kiadványa összesen 1997 és 2007 között fölfedezett 1068 új fajt sorol föl, amelyeket, amelyek közül 519 növény, 279 hal, 88 pók, 88 béka, 22 kígyó és 15 emlős. Ilyen elképesztő gazdagságra senki nem gondolt – nyilatkozta Peter Obdrlik, a szervezet munkatársa, aki hozzátette, hogy számos ismeretlen állat- és növényfaj élhet még a Mekong mentén, ami még fölfedezése előtt örökre eltűnhet a Föld színéről. A Mekong élővilága ugyanis nagyon veszélyeztetett. A rablógazdálkodás egyre nagyobb területeket érint, 2,7 millió hektáron irtották ki az erdőt, és a folyón mintegy 150 vízierőművet kívánnak létesíteni a közeljövőben. Oldrik szerint a folyó élővilágának megóvása érdekében egy legalább 600 ezer négyzetkilométernyi (több mint hat Magyarországnyi) területű védett övezetet kell a Mekong mentén létrehozni.

Szólj hozzá!

Címkék: kép állat természet


A bejegyzés trackback címe:

https://bolhatojas.blog.hu/api/trackback/id/tr81827318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása