Friss topikok

Linkblog

2008.12.09. 12:32 Izsi

Most 'haltól' keserű a Latorca vize...

Új halalfaj került elő a Latorcából Kárpátalján

 

A vésettajkú paduc (Chondrostoma nasus) vélhetően új alfajára bukkant Kárpátalján, a Latorca folyóban egy ukrán halbiológus.


Igor Velikopolszkij, a Kárpátaljai Halgazdálkodási Felügyelet munkatársa november 25-én a Latorca alsó, Gejőc (Hejevci) környéki szakaszán kutatási célból fogott be keszegféléket, amikor a vésettajkú paduc négy olyan egyede akadt a hálójába, amelyek jelentős eltérést mutattak a faj törzsalakjához képest. A halak alapos vizsgálata során bebizonyosodott, hogy a vésettajkú paduc olyan alfaja került elő, amely eddig nem volt leírva a kárpátaljai vizekben.

Velikopolszkij a felfedezéssel kapcsolatban elmondta, hogy még nem tudták tökéletesen meghatározni az alfajt, de a morfológiai jegyei arra utalnak, hogy a törzsalakétól eltérő a táplálékbázisa. Mint kifejtette, az alsó ajak közepén például mintegy milliméter magas porcos kinövés található, amely arra utal, hogy a hal kemény páncélú puhatestűeket is össze tud roppantani, és a törzsalaknál hatékonyabban le tudja szedni a kövekre tapadt algákat, vastagabb a testalkata, eggyel több a farok alatti úszó úszósugarainak és kettővel az oldalvonal-pikkelyeinek a száma.

A vésettajkú paduc (Chondrostoma nasus) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába, a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, és a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj.

Szólj hozzá!

Címkék: állat természet


A bejegyzés trackback címe:

https://bolhatojas.blog.hu/api/trackback/id/tr43812933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása