Friss topikok

Linkblog

2008.12.10. 11:42 Izsi

Tanulékony szörnyetegek

Tudósok megpróbálják leszoktatni a krokodilokat a varangyevésről Ausztráliában. A mérgező varangyok fogyasztása ugyanis a kontinens teljes krokodilpopulációját veszélyezteti. 

A 20. század ’30-as éveiben Latin-Amerikából Ausztráliába behurcolt agavarangyok (Bufo marinus) mértéktelenül elszaporodtak a legkisebb kontinensen. A betelepítés oka eredetileg az volt, hogy az állatok segítségével sikerüljön kipusztítani a cukornád-farmok termését megtizedelő rovarokat. Ez ugyan sikerült, de a varangyok, természetes ellenségük nem lévén Ausztráliában, roppant mód megsokasodtak, s ma már komolyan veszélyeztetik az állatállományt.


Halálos méreg

A varangyok fejbőrén rendkívül erős mérget termelő mirigyek vannak, és egy példány elfogyasztása még a krokodilok számára is halálos. Éppen ezért le kell szoktatni a krokodilokat és az óriásgyíkokat a varangyevésről. Rick Shine, a sydney-i egyetem kutatója szerint ez igenis lehetséges, mégpedig nem mással, hanem varangyalapú táplálékkal. A dolog lényege, hogy amíg egy teljes egyed elfogyasztása néhány perc alatt halált okoz, addig egy kis darabka csak betegséggel jár, ami egy életre szóló lecke lehet a ragadozónak. A tudósok így kidolgoztak egy programot, amelynek keretében a krokodilokat és az óriásgyíkokat varangy alapú táplálékkal látják el, amibe megfelelő mennyiségű mérget kevertek. Az első eredmények sikeresek voltak, a kísérletek tanúsága szerint a hüllőknek gyorsan elment a kedvük a varangyoktól, és ráébredtek, hogy a jövőben el kell kerülniük ezt a táplálékforrást.

Szólj hozzá!

Címkék: állat természet


A bejegyzés trackback címe:

https://bolhatojas.blog.hu/api/trackback/id/tr38814744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása