Friss topikok

Linkblog

2009.10.22. 12:16 Izsi

Jamaica felfedezése

1494. május 3-án - második útja során - Kolumbusz Kristóf felfedezte a Kubától délre fekvő Jamaicát. Az ország őslakosságát, a százezer főt számláló arawakákat a spanyol hódítók a 17. századra teljesen kiirtották. 


Az eredetileg Dél-Amerikából származó arawaka nép lakta sziget hamar a kegyetlen conquistatorok célpontjává vált, és a barátságos őslakosok szembesültek a spanyol hódítók brutalitásával. Az európaiak által behozott betegségek, a rabszolgamunka, az embertelen kínzások, valamint a számukra addig ismeretlen éhezés mind-mind hozzájárult ahhoz, hogy a 17. század elejére az arawaka nép eltűnt a szigetről.

 Az arawakok kiirtása után a karibi térségben fekvő szigetet afrikai rabszolgákkal népesítették be. Számuk oly gyors mértékben növekedett, hogy 19. század elején már 300 ezer fekete élt Jamaicán.

 A népesség túlnyomó többségét mai is a feketék adják: a 2.758.000 fős lakosság 91 százaléka fekete, míg a fennmaradó 9 százalékot fehérek, kínaiak, indiaiak és félvérek alkotják.

 A többek között a regae és a rum hazájaként emlegetett Jamaicában az utóbbi években gazdasági fellendülés van kibontakozóban, aminek köszönhetően észrevehetően nőtt az életszínvonal is.

 A mezőgazdasági terményekkel és ásványi anyagokkal kereskedő Jamaica a turizmusból is jelentős bevételekre tesz szert. Míg 1900-ban csak elvétve tévedt egy-egy turista a szigetre, 1970 óta az utazók tömegével érkeznek. Az utóbbi néhány évben a pihenési szándékkal érkezők száma 2,5 millió fölé emelkedett, és optimista előrejelzések szerint ez a szám még tovább növekedhet.

forrás: http://www.geographic.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kép jamaica föri föci


A bejegyzés trackback címe:

https://bolhatojas.blog.hu/api/trackback/id/tr21467393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása